Ryhmäkasvien hoito-ohjeita

(lähde: k-maatalous.fi)
(linkki: www.kauppapuutarhaliitto.fi)
Lannoita säännöllisesti

Hyvin kasvuun lähteneet ryhmäkasvit tarvitsevat juurruttuaan lannoitusta. Jokin helposti veteen liukeneva kastelulannoite on joka kastelun yhteydessä helpoin keino huolehtia ryhmäkasvien ravinnetarpeesta. Kasveja kastellaan varovasti niiden tyvelle. Lehdille ei kannata roiskutella lannoiteliuosta.
Leikkaa tarvittaessa

Eräät ryhmäkasvit, kuten petuniat, saattavat venähtää melkoisesti kesän aikana. Kasvit voi silloin leikata noin 5 cm:n mittaisiksi. Parin viikon kuluttua kukinta palaa entistä runsaampana. Tätä keinoa voi käyttää myös markettojen kohdalla, jos kukinta tuntuu loppuvan ennen aikojaan.
Osta oikein

Hyvä ryhmäkasvi on osto- ja istutusvaiheessa tiiviskasvuinen, terve ja täynnä nuppuja. Pitkäksi venähtänyt kasvi saattaa näyttää komealta, mutta sen istuttaminen voi olla hankalaa katkeamisvaaran vuoksi. Täydessä kukassa oleva kasvi ei ehkä jaksa kukkia kovin pitkään ja pitää seuraavaksi taukoa.
Poista kuihtuneet kukat

Ryhmäkasvit kukkivat hienosti, kunhan kuivuneet kukat poistetaan säännöllisesti. Orvokit ja eräät muut ryhmäkasvit lopettavat helposti kukintansa, jos nyppiminen unohdetaan. Penkin perkaaminen on myös erittäin tärkeää. Monet hentokasvuiset ryhmäkasvit eivät jaksa kovin hyvin kilpailla rikkaruohojen kanssa.
Tiheä istutus on näyttävin

Ryhmäkasvit istutetaan puhtaaseen puutarha- tai kukkamultaan samaan syvyyteen kuin missä ne ovat alkuperäisissä ruukuissaankin. Kukkapenkkiin istutettaessa maata voi tarvittaessa parantaa hiekalla, mullalla ja hyvin maatuneella turpeella. Pelkässä savimaassa taimet eivät jaksa menestyä.

Ennen istutusta kaikki kasvit kastellaan hyvin. Taimia ei tarvitse lannoittaa istutusvaiheessa.
Pienimmät ryhmäkasvit istutetaan noin 20 cm:n välein, kun taas leveäksi haarovien taimiväli saattaa olla yli 30 cm. Suurimmat ryhmäkasvit istutetaan ryhmän keskelle tai taakse ja pienimmät eteen. Kaunein ryhmä syntyy, kun samaa kasvia on aina vähintään viisi kappaletta.

Kannattaa muistaa, että kasvi saattaa hyvinkin kesän aikana kasvaa kolmin- tai nelinkertaiseksi alkuperäiseen kokoonsa nähden. Parvekelaatikoihin voi istuttaa alunalkaenkin hieman tavallista tiheämpään, jotta niistä tulee heti alkuun näyttäviä.
Istuta vasta lämpimillä ilmoilla

Istutusajankohdan suhteen ei kannata olla liian innokas, sillä Etelä-Suomessakin saattaa vielä toukokuun lopussa olla halloja. Yleensä hallanvaaran katsotaan olevan ohitse kesäkuun kymmenenteen päivään mennessä.

Hallan uhatessa jo istutetut taimet peitetään puutarhaharsolla tai kehikon varaan tuetuilla sanomalehdillä. Maa kannattaa myös kastella hyvin, jos yöksi luvataan hallaa.